Favoriete kinderboeken tag

Favoriete kinderboeken tag

Enkele maanden geleden schreef ik dat De Kleinste nog niet zo van het rustig voorgelezen worden was. Ondertussen is hier behoorlijk verandering ingekomen. Ik werd door Linda getagd in de door Merel bedachte vragenlijst over kinderboeken. Ik denk dat de bibliotheek blij is met deze tag, want onlangs werd bekend dat kinderen steeds minder lezen.

Hebben jullie een voorleesritueel?

Nee. We hebben lange tijd geprobeerd dit te doen voor het slapengaan, maar De Kleinste rent vooral alle kanten op en wil alles kapotscheuren. Hij is met zijn nog geen 2 jaar net te klein om het lang vol te houden. We lezen dus vooral voor als De Kleinste met boeken aan komt zetten.

Wat zijn de favoriete boeken van je kind?

Met volle overtuiging kan ik daar op antwoorden: Nijntje gaat naar de dierentuin en Dikkie Diks grote flapjesboek. Waarom ik dit honderd procent zeker weet, is omdat De Kleinste het woord ‘boek’ niet zegt, maar alle boeken ‘nijn’ noemt. Wat voor leuke gesprekken kan zorgen met mensen die dit niet weten: ‘Lieverd, wil je een boekje lezen?’ ‘NIJN!’ Zo vlak bij de Duitse grens doet dat wat wenkbrauwen fronsen.

Dikkie Diks Grote Flapjesboek kreeg hij enkele maanden geleden van ons nadat hij zijn kleinere flapjesboeken had gescheurd en had opgegeten. Een echte boekenverslinder dus.

Een bericht gedeeld door C A R O L I N E 🌵 (@carolinegeven) op

Welk boek vind je verschrikkelijk?

We hebben veel boekjes met geluiden. De knopjes daarvan zijn zo gruwelijk moeilijk in te drukken, dat De Kleinste daar niet in zijn eentje mee overweg kwam. En mijn zwager kwam met een kerstboekje met kerstliedjes aanzetten. Laat de peuter nu net díe knopjes wel zelf kunnen bedienen. Ik kon wel janken.

Welk boek lees jij het liefst voor?

Ik vind De Gruffalo het allerleukst om voor te lezen. De Gruffalo is een boek waar je veel dieren kan nadoen en veel gekke stemmetjes op kan zetten, wat ervoor zorgt dat De Kleinste in no time middenin een lachbui zit.

Welk boek las je als kind het liefst?

Toen ik de leeftijd had van mijn kindje nu, verzon mijn moeder veel verhalen en las ze veel voor uit Jip en Janneke. Toen ik zelf kon lezen, las ik vooral de Disney (hoe kan het ook anders) boeken van de boekenclub en Kippenvel boeken. In groep acht en daarna las ik veel van Simone van der Vlugt.

Stimuleer je het lezen van kinderboeken?

Ja, absoluut. We hebben in elk hoekje van ons huis wel een stapel boeken liggen. In de woonkamer zijn er twee plekken waar er kinderboeken liggen en waarvan ons kindje ook weet dat ze er liggen. Op de slaapkamer van De Kleinste liggen er ook een aantal. Op het moment dat hij aan komt rennen met een boekje (of tien), nemen we altijd de tijd om er met hem naar te kijken en indien mogelijk, uit voor te lezen.

Hebben jullie een abonnement op de bieb?

Grappig dat je het vraagt. Ieder kindje krijgt in onze gemeente met drie maanden de uitnodiging om lid te worden van de bieb, met daarbij een koffertje met boekjes. Ik heb zelf een biebabonnement en toen mijn kindje net vier weken was, liep ik de bieb binnen om voor hem ook maar meteen een abonnement af te sluiten. Ik moest toch even wachten tot hij drie maanden was in verband met het koffertje en de officiële brief van de gemeente. Ik vind het allemaal prima. We gaan helaas bijna nooit meer naar de bibliotheek, want we hebben een stuk of zestig kinderboeken thuis.

Welk onbekender kinderboek zou je anderen aanraden?

De Gele Ballon van Charlotte Dematons. Het is een prachtig prentenboek waar je op zoek moet naar bepaalde elementen. Het is een soort ‘Waar is Wally’, maar dan voor kinderen. En mooier. We hebben hem hier nog niet kunnen gebruiken, want De Kleinste is net iets te klein nog. We kregen hem als kraamcadeau van mijn schoonzus en zwager en ik kan niet wachten tot De Kleinste niet meer alles verscheurt wat hij ziet.

Wie is je favoriete kinderboekenschrijver/schrijfster?

Ik heb geen favoriete schrijver voor boeken die nu interessant zijn voor mijn kindje. Als hij wat ouder is, hoop ik dat hij de boeken van Simone van der Vlugt net zo zal verslinden als ik dat deed.

Gebruik je stemmetjes tijdens het lezen?

Ja, maar niet altijd. Niet alle boeken lenen zich ervoor en ook leent de concentratie van De Kleinste zich er niet altijd voor. De Gruffalo is een perfecte voor stemmetjes.

Wat is je beste voorleestip?

Volg je kindje en neem de tijd. Soms ben ik net in één boek begonnen en wordt het volgende boek al op mijn schoot gegooid met de woorden: ‘nijn!’ Soms is er te weinig rust om te lezen en is het heen en weer sjouwen met de boeken en de aandacht krijgen van papa of mama al genoeg.

Ik tag Yvette, Marjo en Maaike.

Populair

Back to Top