IJskoffie met vanille-ijs, oreo’s en slagroom

IJskoffie met vanille-ijs, oreo’s en slagroom

Ik ben niet dol op de bittere smaak van koffie, maar heb, helemaal sinds ik moeder ben geworden, de cafeïne soms echt heel erg hard nodig. Onze elektrische bonenmaler draait sinds de komst van De Kleinste, echt overuren. In de winter gooi ik vooral veel sojamelk door de koffie, maar nu het lekker weer wordt, de avonden langer worden en je dus niet al om acht uur ’s avonds in slaap gevallen wil zijn op de bank, is het tijd voor het grove geschut: een heerlijke ijskoffie met vanille-ijs, slagroom en oreo’s.

Vergeet die bikinibody en smul van deze vegan ijskoffie. Mocht je overigens wel aan je bikinibody willen werken, dan kun je beter voor deze gezonde ijsjes gaan.

Benodigdheden

Onderstaand recept is voor één persoon (met een groot glas). Wat je ook doet: geef dit niet aan je peuter. Tenzij je wil dat je kleintje tegen kerstmis de Starbucks inloopt en een Espresso Frappuccino Blended Coffee met een shot extra cafeïne bestelt en jij nooit meer een avond onderuitgezakt in de tuin kan hangen. Je bent dus gewaarschuwd.

 • 150ml koffie (of 3 glaasjes espresso);
 • 200ml sojamelk (of andere melk als dat je voorkeur heeft);
 • 3 flinke eetlepels vanille-ijs (voor vegan, gebruik bijvoorbeeld Swedish Glace Vanille, te verkrijgen bij o.a. Jumbo en Albert Heijn.);
 • 75ml opgeklopte sojaroom (bijvoorbeeld Op te Kloppen van Alpro);
 • Eventueel oreo’s ter garnering.

Koffie

Kies vooral de koffiesoort die jij het lekkerst vindt! Zo zijn wij

Bereiding

 1. Klop de room op. Ik raad je af het hele pak room te gebruiken. Tenzij je dol bent op slagroom. In dat geval: ga je gang.
 2. Gooi de bolletjes vanille-ijs in je glas. Als je net als ik de vanille-ijs te laat uit de vriezer haalt, maak dan een lepel warm door middel van heet water en probeer dan je lepel voorzichtig door het ijs te laten glijden. Als je je lepel niet voorverwarmt, kan het zijn dat je even denkt dat je Houdini bent. Dit valt altijd tegen. IJs is nou eenmaal sterker dan je zilveren lepel.
 3. Giet de hete koffie in het glas. Bonuspunten als je een hippe mason jar hebt zodat je de hipster moeder kan uithangen. (ps: ze zijn te koop bij de Action, zo hipster is het dus niet meer.)
 4. Giet de sojamelk erbij.
 5. Gooi de opgeklopte room erbovenop. Als je het trakteert aan iemand, probeer dan toefjes te maken, zodat iedereen denkt dat je een keukenprinses bent. Dit kun je door middel van een spuitzak doen, of door twee lepels creatief te draaien in de slagroom. Ik heb geen idee wat ik net heb gezegd, probeer maar gewoon. En als dat niets wordt: gewoon erin gooien. Waar het heen gaat, is het ook niet mooi.
 6. Mocht je hebben gekozen voor het in het glas pleuren van de room, dan kun je ervoor kiezen om oreo’s te gebruiken ter garnering van je ijskoffie. Ik zei toch dat dat bikinilichaam niet meer lukt?

Reacties van het thuisfront

Denk je dat ik dit heb gedeeld? Hahaha. Grapjas. Jop drinkt zijn koffie het liefst ‘zo zwart als zijn ziel’ (zijn eigen woorden, niet de mijne) en ik wilde een rustig avondje met slapende dreumes. Niet met hyperactief-van-de-cafeïne-stuiterende draak.

Om even in tv-chef termen te praten: je proeft het bittertje van de koffie en het zoetje van al het andere wat je in je mason jar hebt gemikt. Om van te smullen!

ijskoffie met vanille-ijs, oreo's en slagroom recept - vegan!

Populair

Back to Top