Mijn dreumes helpt mee in het huishouden en ik word er soms gek van

Mijn dreumes helpt mee in het huishouden en ik word er soms gek van

Onze kleine avonturier wordt in september 2 jaar. Sindsenkele maanden helpt hij al met kleine klusjes in en rond het huishouden. Dit is niet altijd even productief voor ons, maar het leert De Kleinste een belangrijke les: we doen alles samen in dit huis. En hopelijk vindt hij de katten eten geven, afwassen, wassen en koken nog steeds leuk als hij twaalf is. Maar daar heb ik een hard hoofd in. Ik ben ontzettend trots dat dat kind van mij zo blij is als hij klusjes mag doen, maar man, wat is het soms irritant.

Afwassen en wassen

‘Has’ is ondertussen een hobby hier. Het kan betekenen dat de was gedaan wordt, of dat meneer vindt dat jouw halfvolle glas met drinken hoognodig afgewassen moet worden. Het eerste resulteert in veel schone was wat ineens weer vies is omdat de wasmand overhoop getrokken is op het grasveld. Het afwassen zorgt voor gemiddeld twee kapotte glazen per week. Gelukkig had ik ten tijde van mijn zwangerschap een dusdanige nesteldrang dat er nieuw servies, inclusief glaswerk moest komen. Ik heb zoveel gekocht toen dat er wel het één en ander kan sneuvelen. Helaas is daarbij wel mijn favoriete glas voor mijn recepten gesneuveld.

De katten eten geven

We hebben twee katten die ’s ochtends en ’s avonds eten krijgen. Elke dag wanneer ik thuiskom uit het werk, roept De Kleinste ‘poes, hap!’, rent naar de kast waar we het kattenvoer bewaren, pakt het voerbakje en probeert de bak te vullen. De katten zitten er geduldig naast en lopen vaak na vijf minuten weg, omdat er op dat moment vijf brokjes in die bak zitten. Alles gaat met een eetlepel in dat bakje. En omdat de fijne motoriek vergelijkbaar is met die van een nijlpaard dat probeert te borduren, ligt er meer voer naast de bak, dan erin. Je kan vast al raden wat er gebeurt als De Kleinste besluit dat de poezenbeesten ook nog water nodig hebben.

Stofzuigen

‘Zelf doen’ zijn twee woorden die De Kleinste nog niet kan uitspreken, maar al wel goed kan uitbeelden. ’s Avonds zelf zijn eten opeten, is dus onwijs belangrijk. Er zijn dagen dat zijn bord helemaal leeg is en ik dan bijna van trots uit elkaar spat, om vervolgens De Kleinste als een gek naar de kast te zien rennen, ‘ghuhzuhchhhngngng’ te horen roepen, waar hij de stofzuiger pakt en wijst naar alle zooi die hij heeft gemaakt. Ja. Dat zelf doen zorgt ervoor dat zijn halve maaltijd op de grond ligt. Dat stofzuigen moet bij ons overigens bij voorkeur vijf keer per dag. Na elke maaltijd en ook als je het woord ‘stofzuigen’ of ‘zuigen’ zegt. Jop en ik spellen tegenwoordig bepaalde woorden: ‘Als jij na het eten even gaat zet-uu-ie-gee-ee-en, dan doe ik de wee-aa-es.’ Als we moe zijn, dan duurt het soms een volle minuut voor we elkaar begrijpen. We hebben het ook in het Engels geprobeerd, maar toen Jop zei: ‘You can do the sucking’ en ik niet meer bijkwam, zijn we teruggegaan naar het spellen van de woorden.

Driftbuien

Op de momenten dat we niet spellen of eventjes nee zeggen tegen die peuter van ons: ‘Nee, je mag van mama nu niet afwassen,’ of ‘De poezen hebben al eten gehad, doe de kast maar dicht’, kan er maar zo een driftbui ontstaan. Volstrekte woede dat mama gewoon geen zin heeft om de was te doen en op d’r dikke luie reet wil blijven zitten in de tuin. Of een huilbui inclusief rood gezicht, dikke tranen en pruillipje omdat de kraan dicht moet blijven. Vaak blijf ik star. ‘Het moet wel leuk blijven!’ hoor ik mezelf tegen de peuter zeggen. Jop schiet weleens in de lach en vraagt me van wie hij de obsessie met het huishouden kan hebben. En soms zijn er momenten dat ik zwicht en ik De Kleinste maar een half uur lang het waterbakje van de katten laat vullen, weer leeg laat gooien in de bijkeuken en weer het bakje opnieuw laat vullen. De vloer droogt vanzelf wel. Of de peuter glijdt een keer op zijn bek, is het ook afgelopen. Ho, help, toch maar ingrijpen!

Lange adem

Deze foto heet ‘zooi keuken’, maar had net zo goed ‘dreumes die helpt met koken’ kunnen heten. Of ‘mama heeft wijn nodig, dit wordt nooit meer schoon’.

Is jouw dreumes ook zo’n fantastische hulp in het huishouden en wil jij er meer van kunnen genieten? Dan heb je geduld nodig. Oh, Jop lacht zich suf als hij dit leest. Geduld? Ik? Kun je dat eten? Beter nog, kun je dat kopen en dan eten? Want zelf maken vind ik te veel gedoe. Voor meer tips, lees dit artikel dat ik schreef over je peuter laten meehelpen in het huishouden.

Ik wil alles het liefst zelf doen, want dan gaat het tien keer sneller. Behalve schoonmaken, dat doet onze schoonmaakster echt honderd keer sneller.

Ik kan er niet tegen als er overal zooi ligt en al helemaal niet als De Kleinste gevaarlijke capriolen uithaalt om een glas op het aanrecht te zetten, maar je moet wat als je wilt dat je kleintje leert meedraaien in het huishouden. Mocht je net zoals ik het geduld hebben van een peuter die ‘even wachten’ te horen krijgt, dan raad ik je meditatie aan. In die paar minuten dat je kindje bezig is, kun jij mooi wat voor jezelf doen.

Populair

Back to Top