4 redenen waarom je als moeder goed voor jezelf moet zorgen zonder schuldgevoel

4 redenen waarom je als moeder goed voor jezelf moet zorgen zonder schuldgevoel

Ik heb aardig wat (jonge) moeders in mijn omgeving. Ze verschillen in of ze thuisblijfmoeder of werkende moeder zijn. Of ze deeltijd of voltijd werken. Er zijn verschillen in opvoedmethoden en in karakter. Ze hebben echter bijna allemaal één ding gemeen: schuldgevoel. Ze voelen zich schuldig naar hun kind(eren) toe met de meest uiteenlopende redenen. Een ruzie in de relationele sfeer die net iets te hard ging en waarvan de peuter iets mogelijk heeft opgevangen. Het aantal werkuren van de moeder. Het feit dat er even geen schone was is. Of dat er even bij opa en oma gelogeerd moet worden omdat papa en mama de griep hebben. Voor jezelf zorgen zonder schuldgevoel is erg belangrijk. Welke reden het schuldgevoel ook heeft, het is niet gezond voor jou als mama, maar ook je kindje heeft er niets aan.

Zelf worstel ik al mijn hele leven met zelfopoffering en ben ik bezig met wat andere mensen van mij vinden. Een blog hebben en schrijven over hoeveel uren ik werk en dat ik lid ben van de moedermaffia vind ik met vlagen echt heel erg eng. Want wat als er iemand komt die het niet met me eens is? En me een slechte moeder vindt? Tot meerdere mensen me de vraag stelden waar ik me in hemelsnaam zo druk maak om wat andere mensen van me vinden. Langzaam begint mijn radartje te draaien en weet ik waarom ik mijn blog heb: met humor en een flinke dosis zelfspot leer ik moeders over (zelf)acceptatie en het makkelijker maken van je leven op alle denkbare fronten. Ondertussen vecht ik al sinds de geboorte van De Kleinste tegen dat verschrikkelijke stemmetje in mijn hoofd dat zegt dat ik niet goed genoeg ben en mezelf schuldig moet voelen en ik ben lang niet de enige.

In dit artikel vind je vier redenen waarom je juist goed voor jezelf moet zorgen én wel zonder schuldgevoel. Kun je mooi tegen je innerlijke criticus schreeuwen dat ‘ie z’n bek moet houden.

Veel moeders zorgen niet goed voor zichzelf. Zet jij het stemmetje in je hoofd dat zegt dat je goed voor jezelf moet zorgen ook uit? 4 redenen waarom jij goed voor jezelf moet zorgen zonder schuldgevoel.

1. Omdat je gelukkig wilt zijn

Toen je opgroeide, wilde je later vast van alles worden. Ik wilde toen ik vier was bakker worden, omdat ik dan onbeperkt taartjes kon eten. Toen ik erachter kwam dat je dan elke dag om vier uur op moest staan, gaf ik deze ‘droom’ op. Ik houd van mijn bed, wie wil zo vroeg opstaan?

Toen ik negen was, schreef ik in het vriendenboekje van mijn zusje dat ik later schrijfster wilde worden. En toen ik ouder werd, wilde ik van alles worden, maar vooral geen moeder. Want als je moeder wordt, ben je alleen maar moeder. Dat is wat ik altijd dacht. Dat je nog steeds van alles kan zijn als je moeder bent, wordt in onze maatschappij soms een beetje vergeten, want kritiek hebben op werkende moeders of hobbyende moeders hebben we af en toe maar al te graag.

Lees ook: Hoeveel uur werk jij eigenlijk?

Toen ik moeder werd, werd het geluk van iedereen nog een stuk belangrijker. Is de baby/peuter wel happy en krijst hij niet de hele winkel bij elkaar zodat de halve supermarkt denkt dat ik mijn kind mishandel? Of zorgt hij nu voor een gehoorbeschadiging of een geïrriteerd gevoel bij andere mensen? Is mijn partner wel blij dat hij nu even niet kan gamen? Weet je wat, ik laat hem wel gamen. Dan vermaak ik de baby wel. Dan doe ik mijn dingen wel als iedereen op bed ligt. Belachelijk.

Hoe kan het zijn dat ik, toen ik moeder werd, vergat dat mijn eigen geluk nog steeds mijn verantwoordelijkheid is? Als je gelukkig wilt zijn, moet je goed voor jezelf zorgen.

2. Omdat je wilt dat je kind gelukkig is

In het kader van opoffering gaan we nog wel even door. Want nog meer dan zelf gelukkig willen zijn, wil je dat je kind dat is. En daar is niets geks aan. Alleen, hoe kun je ervoor zorgen dat je kind op de langetermijn gelukkig is of wordt als jij dat zelf niet bent? Als jij last hebt van stress of je ongelukkig voelt, zal je kind dit uiteindelijk voelen, ook al ben je ’s werelds beste actrice. Kinderen zijn nou eenmaal gevoelig voor sfeer en voelen jou haarfijn aan. Show, don’t tell is net zo belangrijk voor ouders als dat het is voor schrijvers. Leer je kind normen en waarden door het goede voorbeeld te geven, niet door je kind te vertellen hoe het zou moeten. Kinderen kopiëren je gedrag al van jongs af aan.

3. Omdat je slechtere beslissingen maakt als je gestrest bent

Als je een snelle Googlesearch doet naar ‘gevolgen stress’ of een willekeurige therapeut deze vraag stelt, zie je dat stress een grote invloed op je lichaam en geest kan hebben. Je kan er allerlei ongemakken van ondervinden, maar één van de belangrijkste punten in mijn ogen is toch wel dat rationeel denken lastiger is tijdens stressmomenten. Omdat je het liefst zo snel mogelijk uit een stressmoment wilt, kies je voor de gemakkelijkste weg. Je kind dat krijst om een snoepje in de supermarkt? De eerste drie keer kun je nog wel nee zeggen, maar als je boze blikken krijgt van andere mensen en je stresslevels omhoogschieten, ben je net wat sneller geneigd om dan toch maar dat snoepje te geven. Vervolgens geef je jezelf een standje dat je weer hebt toegegeven. Maar ja, je redt het anders ook niet meer. Op het moment dat je zelf gelukkiger bent en beter voor je eigen behoeften zorgt, zul je zien dat rationele beslissingen maken een stuk eenvoudiger gaat en je ook minder snel in een stress-situatie terechtkomt.

Lees ook: Elke dag vijf minuten mediteren voor meer energie en een leeg hoofd

4. Omdat je het advies dat je geeft, zelf ook moet opvolgen

Denk je in dat ik je beste vriendin ben. Ik bel je huilend op met de melding dat ik griep heb en dat mijn man ook geveld is. Mijn kindje wil dat mama met hem speelt, maar ik heb de energie niet. Ik wil alleen maar slapen. Ik voel me zo schuldig. Mijn familie heeft aangeboden op mijn kind te passen zodat wij thuis kunnen uitzieken, maar ik durf geen ja te zeggen. Ik wil niets liever, maar ben ik dan geen slechte moeder? Wat zou je advies zijn?

Hoogstwaarschijnlijk vertel je me dat ik ja moet zeggen tegen het aanbod en dat ik aan mezelf moet denken. Dat ik een goede mama ben en juist nu een keuze maak die goed is voor mijn kind. En andersom zou ik jou hetzelfde advies geven. Ons eigen advies opvolgen is blijkbaar een stuk moeilijker dan het advies van iemand anders. Als je de volgende keer bang bent dat je een verkeerde beslissing neemt of een slechte moeder bent, bedenk je dan wat jij je vriendin zou adviseren die in hetzelfde schuitje zit. Volg dan dat advies op!

Lees ook: Van je nachtmerries afkomen

Hoe zit het bij jou?

Hoeveel kamp jij met schuldgevoel om welke reden dan ook? Herken je je in bovenstaande punten of heb jij de heilige graal ontdekt wat betreft zelfzorg? In welke mate je er ook last van hebt, laat het me weten! Want ik kan heus niet de enige zijn die tegenwoordig zonder blikken en blozen ‘nee, dat doen we niet’ zegt tegen haar krijsende dreumes omdat hij alle blikken soep op de grond wil gooien in de supermarkt en daarbij de eerste de beste babyboomer met mening een ‘waag het niet’ blik geeft.

Vier redenen waarom je als moeder goed voor jezelf moet zorgen zonder schuldgevoel.

Populair

Back to Top