Blog

Welkom op Kaktussen.nl

Spreken op blogger by nature
Bloggen

Spreken op Blogger by Nature: SEO training en wat ik daar zelf van leerde

‘Zeg Caroline, ik kreeg een mailtje van Blogger by Nature. Of ik dit jaar weer wilde spreken, maar misschien wil jij de training wel geven.’
‘Tuurlijk, joh!’ Want ik had als doel gesteld dat ik op conferenties wilde spreken dit jaar.
‘Top! Ga ik regelen!’
En toen moest ik dus ineens een SEO training voor gevorderden in elkaar zetten. Voor zestig bloggers. Die bijna allemaal groter zijn dan ik. En dan heb ik het over bezoekersaantallen, niet in centimeters. Alhoewel ik ook niet erg lang ben.

Wat is Blogger by Nature?

Je hebt nu waarschijnlijk één van deze twee gedachten: ‘WTF is Blogger by Nature?’ of ‘Ik was daar ook! En ik zag je spreken! OMG! Famouszzz!’ Dat laatste is waarschijnlijk niet waar, maar toch. Ik doe net alsof je wel super onder de indruk was van mijn fabulous verschijning en mijn kennis. Het feit dat ik tijdens het presenteren even een collega SEO-er appte die veel meer weet dan ik (waarom zetten ze mij er neer?) negeren we dan maar even. Nee, grapje, jullie stelden moeilijke vragen gewoon! Houd eens op! 😉

Voor de mensen die niet weten waar dit over gaat: Blogger by Nature is een Nederlandstalige conferentie voor bloggers. Met talks over Pinterest, branding en dus ook over SEO. Want ja, ik werk dus bij Yoast.

Op 2 juni was de tweede editie en het was weer een enorm succes. Ondanks dat er blijkbaar een boel collegabloggers waren die even zenuwachtig waren als ik.

Blogger by Nature is het kennisevenement voor Nederlandstalige bloggers. 2 juni gaf ik de SEO training en leerde zelf nog meer over mijn eigen site.

Zenuwen

Want ja, in je eentje naar een evenement vond ik vorig jaar heel spannend. Maar toen leerde ik een hoop medebloggers kennen. Nu moest ik ook nog spreken: voor al die fantastische bloggers die een kaartje kopen en een training willen waar ze wat aan hebben. En dat hielp mij niet. Hadden ze door wie ze hadden gevraagd? Ja, natuurlijk hadden ze iemand van Yoast gevraagd. Maar er lopen daar bloggers rond met tienduizenden tot honderdduizenden bezoekers. En ik ga hun advies geven? Wie neemt mij nou serieus?

SEO bofkont

Totdat een collega naar me toekwam en zei: ‘Ik wil niet veel zeggen, maar wist je dat je nogal een bofkont bent met waar je werkt? Je hebt alle kennis in huis om van je blog een succes te maken. Al die andere bloggers moeten het hebben van dit soort evenementen. Jij loopt gewoon naar een willekeurige collega, stelt je vraag, en kan het toepassen. Er is geen enkele reden waarom je blog klein is. Behalve dat je er zelf niets aan doet.’ Ja. Dat klopt. Ik heb zelfs zoveel geluk dat één van mijn collega’s een dag voordat ik naar Soest reed voor Blogger by Nature, in zijn vrije tijd mijn site met al zijn SEO-kennis kritisch bekeek en hij positief was.

Presentatie

Foto gemaakt door Didie.

Dus daar stond ik dan, zaterdag 2 juni. Voor zestig bloggers, een verhaaltje over SEO te doen. Ik was zenuwachtig. Al die strenge gezichten van al die bloggers in de hoop dat ze wat zouden leren. Mijn zenuwen waren snel over, want ik was de uitgelezen persoon om daar te staan. Ik weet namelijk als geen ander hoe vervelend het is om met SEO bezig te zijn als blogger. Hoe frustrerend het soms kan voelen dat je langer bezig bent met de boel optimaliseren dan met het schrijven van je daadwerkelijke teksten en je soms door de bomen het bos niet meer kan zien. I’ve been there. En tijdens het geven van deze presentatie, was ik niet tegen 60 bloggers aan het praten. Nee, ik was ook tegen mezelf aan het praten. Ik was mezelf van advies aan het voorzien.

Feedback

In de minuten en uren en zelfs dagen na mijn presentatie, stroomden de vragen en complimenten binnen van medebloggers. ‘Ik snap het eindelijk!’ hoorde ik en ook ‘Je hebt humor.’ Dat laatste wist ik wel. Mijn man was er nog niet zo van overtuigd, dus bij deze Jop: ik heb humor! Je laat me alleen nooit 90 minuten aan één stuk door praten en daarom denk je waarschijnlijk dat ik geen humor heb.


En iedereen is blij met mij! Woeij!

En nu dan?

Op 4 juni zat ik in een broodjeszaak te werken aan mijn blog. Mijn eigen adviezen te implementeren. Terwijl ik tegelijkertijd mensen via Facebook chat, Instagram messenger en in openbare Facebookgroepen aan het helpen was. Dus verwacht hier de aankomende weken maar meer posts op het gebied van bloggen. Aan alle medebloggers die er waren, blijf vooral je vragen opsturen, dan kan ik die verzamelen in blog posts!

En aan allen die er waren: dank! Ook dank je wel aan mijn lieve collega’s die wekenlang moesten aanhoren hoe spannend ik dit vond. Was je er niet bij? Mis dan zeker de volgende editie niet of kijk hier naar welke evenementen je nog meer heen kan gaan als blogger!

Wellicht ook interessant


13 reacties

 1. Kreanimo

  Ik heb er al enorm veel aan gehad, Caroline!
  Heel fijn ook dat ik mijn bijkomende vraagjes nog kon stellen!

  Ik vond je ook héél aangenaam presenteren trouwens! (En dat van een leerkracht! 😉 )
  Ik herken het ook in je manier van schrijven! Je ben ook gewoon grappig!

  • Caroline

   Dank je wel! Kom maar door met die complimentjes, ik heb nooit genoeg! Haha, nee grapje. Ik sta elke week voor een groep van 20 tieners, dus ik denk dat dat meehelpt. Maar wat een enorm tof compliment, dank je wel!

 2. Nicole

  Ik was erbij! Yeah! En ik kan alles bevestigen. Jop, luister, ze heeft écht humor. En wat heb je ons enorm geholpen. Ik heb nog steeds een waslijst aan to-do’s, maar er is mij zoveel duidelijker geworden. Ik vond het ook echt een genot om naar je te luisteren. Mijn hoofd duizelde van alle informatie die ik aan het verwerken was, maar toch had het van mij nog even door mogen gaan. Dank je wel voor deze toptraining!

  • Caroline

   Jop zegt: ‘Misschien moet je een keer die humor mee naar huis nemen dan’. Lekker dan haha! Dank je wel! Ik heb ook een enorme lijst aan to do’s nog en ik had ook nog honderdduizend dingen te vertellen over onze plugin! Misschien volgend jaar een hele dag, die klets ik ook wel vol.

 3. Oh je schrijft zoals je presenteert en gewoon bent. Super leuk Caroline! Wij vonden het heel leuk om je erbij te hebben en wat ons betreft… volgend jaar weer! XX Esmée

  • Caroline

   Dank je wel! 😀 Dan zeg ik bij deze: jaaaaaa!

 4. Aneta

  Of je humor heb? Ja Job, ze heeft humor! En nogmaals dank voor je presentatie. Het was top met veel goede tips. Ik droom zelfs synoniemen😂 en keywords…

  • Caroline

   Graag gedaan! Oh jee! Als je in stoplichten gaat dromen, waarschuw je dan? Dan moeten we misschien een hulpgroep starten haha!

 5. Irene

  Humor heb je zeker! Die mannen moeten ons vrouwen ook gewoon uit laten praten 😂 nog onwijs bedankt voor alle tips! Ben gelijk aan de slag gegaan met de categorieën ordenen en ben nog lang niet klaar haha en dan de rest nog 😱 Nee hoor, gaat goed komen. En ik kijk uit naar alle andere tips die je gaat delen. Thanks!

  • Caroline

   Haha, dank je wel! Ik zal het voortaan zeggen. Uh, eerst mij laten uitspreken. Ik heb nog 89 minuten te gaan 😀 Graag gedaan!

 6. Bloggers are awesome!
  Je hebt mij een wereld achter de schermen laten zien die ik nog niet kende. Ik heb het geleerde geprobeerd in te zetten op de website van mijn werk. Hopelijk heeft het effect.
  Binnenkort, dankzij jouw tips, eindelijk de site verhuizing en dan gaat yoast er ook op.

 7. Danielle

  Waren het echt 90 minuten? Het vloog voorbij! We Want More!!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *