Stressvrij op vakantie met jonge kinderen

Stressvrij op vakantie met jonge kinderen

Net als veel ouders van jonge kinderen, gingen wij ook pas later op vakantie dit jaar. We hebben het geluk dat we nog buiten de schoolvakanties kunnen gaan. Hoewel er dan wellicht minder vakantieverkeer op de weg is, zorgt dit uiteraard niet voor minder stress. Op vakantie gaan met jonge kinderen is nu eenmaal een gedoe. Met deze tips houd je het gezellig en leuk. Voor hoeverre je het inpakken van je koffers en het inladen van de auto leuk kan vinden.

Tips over het inpakken als je met jonge kinderen op vakantie gaat

Afhankelijk van de leeftijd van je kindje, kun je je kleintje betrekken bij de voorbereidingen van de vakantie. Zo kan je peuter zijn of haar koffer zelf inpakken. Je zult het waarschijnlijk zelf nog moeten controleren, maar een kind loopt een stuk minder in de weg als het het gevoel heeft te mogen helpen.

De dag voordat wij op vakantie gaan, slaapt De Kleinste bij opa en oma. De reden is heel simpel: de dag voor vakantie geeft vaak een boel stress. Koffers moeten ingepakt worden, de laatste boodschappen moeten gedaan worden, de mensen die op de huisdieren komen passen, moeten geïnstrueerd worden et cetera, et cetera. Het is niets voor een klein kindje om hier tussen te moeten lopen. En voor jou als ouderzijnde trouwens ook niet. Vlak voor vertrek halen wij De Kleinste op, met een volgeladen auto. Zo kunnen we in één keer doorrijden.

Mocht je nou geen (schoon)ouders of andere oppas in de buurt hebben wonen, spreek dan eventueel met je partner of vriendin af dat hij/zij op de kind(eren) past terwijl jij alles inpakt (of omgekeerd). Inpakken doe ik het liefst alleen, met iedereen de deur uit 😉

Op vakantie met jonge kinderen, tips over de rit

Of je nu met de auto gaat, met het vliegtuig of met de trein, de reis is spannend genoeg. Zo hebben wij het al eens meegemaakt dat De Kleinste niet één, maar twee keer overgaf in de auto in een half uur tijd. Die geur is verschrikkelijk. Het is nog erger als je tussen al je koffers op zoek moet naar schone kleren. Neem een vuilniszak mee, leg de luiertas klaar met extra outfits en zorg ervoor dat je daar heel makkelijk bij kan.

Rijd je met meerdere auto’s?

Maak goede afspraken met elkaar over vertrek, de route en de aankomst. Wie checkt in? Rijden jullie achter elkaar en zo ja, wat doe je als je elkaar verliest? De laatste vakantie waren wij met mijn ouders weg. We zijn rond het dutje van De Kleinste vertrokken, mijn ouders waren al twee uur eerder gaan rijden, waardoor we onderweg geen communicatie nodig hadden. Toen wij dus aankwamen, waren we al ingecheckt en konden we direct het huisje in!

Wil je nog meer tips? Lees dan dit artikel over een lange autorit overleven met je peuter!

Op vakantie met jonge kinderen, tips voor tijdens de vakantie

Toen je net moeder werd, werd je vast doodgegooid met de drie R’en: Rust, Reinheid en Regelmaat. Ook dit geldt tijdens de vakantie. Jij kent je kindje het allerbest, maar dutjes overslaan of een stuk later naar bed dan normaal zou ik absoluut afraden. Wij planden onze dagen op vakantie alsof we thuis waren: de dutjes waren op dezelfde tijdstippen, eten deden we gezamenlijk en voor het naar bed gaan mocht er Sesamstraat gekeken worden.

Op vakantie met andere mensen erbij

Als je met andere mensen op vakantie bent dan alleen je gezin, kan het allemaal al spannend genoeg zijn. Zo was De Kleinste elke morgen weer opnieuw verbaasd dat opa en oma er ook waren. Het is daarnaast belangrijk dat je aan de partijen die mee zijn, uitspreekt wat de verwachtingen zijn. Zo heeft De Kleinste soms driftbuien, die horen nu eenmaal bij zijn leeftijd en de zo gehate peuterpuberteit. Wij hebben hier onze weg in gevonden, maar dit moet de rest van het reisgezelschap ook snappen! Betrek elkaar hierin en maak afspraken over de regels die je thuis en hier wilt hanteren. En ietsje losser op vakantie mag natuurlijk altijd!

En wederom: ontspan. Je hebt vakantie. Het zal niet altijd gaan zoals jij wilt. Je peuter slaapt misschien de eerste nacht (of de hele week) slecht. Zolang je maar niet aan het einde van je vakantie het gevoel hebt dat je weer op vakantie moet om bij te komen van je vakantie.

stressvrij op vakantie met kinderen

Populair

Back to Top