5 vaardigheden die je leert in het eerste jaar als moeder

5 vaardigheden die je leert in het eerste jaar als moeder

Ik ben alweer bijna een jaar moeder. Alle clichés zijn wat dat betreft waar: de tijd vliegt en voor je het weet, is het eerste jaar voorbij. In het begin was mijn baby nog een klein hulpeloos hummeltje. Ondertussen heb ik al een bijna-peuter door het huis kruipen die heel goed weet wat hij wil (komkommer) en niet wil (gesneden komkommer). Tijdens gesprekken met familie en vrienden gaat het steeds over hem: “Wat groeit hij!” en “Wat leert hij toch snel!” en ja: allemaal waar. Maar heb je enig idee welke vaardigheden je eigenlijk zelf leert tijdens dat eerste jaar moederschap? Ik zet er vandaag een paar voor je op een rij. Mocht je dit artikel uit hebben gelezen, geef jezelf dan een klopje op je schouder. Ook jíj bent aan het groeien en aan het leren.

Vaardigheid 1: snel eten

Snel eten: we weten allemaal dat het niet het meest gezonde is om te doen. Toch leert elke moeder om binnen vijf minuten twee belegde boterhammen naar binnen te werken en binnen zeven minuten een volledige maaltijd te verorberen. De reden? Je bent allang blij als je baby eventjes stil is en geniet van deze momenten door razendsnel je maaltijd op te eten, zodat je hopelijk nog tijd hebt voor de wasmachine of eventjes 10 seconden je voeten hoog te leggen voor je kind je weer nodig heeft. Dat je de desbetreffende vaardigheid ook tentoonstelt tijdens een luxe driegangendiner of tijdens de lunch op het werk, moet je helaas maar voor lief nemen.

Vaardigheid 2: je reactiesnelheid verbetert aanzienlijk

Je baby die reikt naar je glas thee, bijna achterover van de bank afrolt, of kopje onder dreigt te gaan in bad: je ziet het allemaal nog voor het daadwerkelijk gebeurt. De wereld lijkt te vertragen zodat jij genoeg tijd hebt om te reageren en te voorkomen dat je de rest van de dag doorbrengt op de huisartsenpost. Je bent helaas wel vijf jaar van je leven kwijtgeraakt door de stress en de halve hartverzakking die je kreeg toen je baby vervolgens vrolijk het kunstje nog eens probeerde uit te halen.

Vaardigheid 3: ineens kan je multitasken (beperkt dan)

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben altijd een ramp geweest in multitasken. Koken, terwijl ik tegelijkertijd in de gaten houd welke kastjes er open worden getrokken door de baby, of hij de katten met rust laat, het kattenvoer niet zelf naar binnenwerkt, genoeg drinkt én geen vieze luier heeft: ik kan het allemaal. Een gesprek voeren met Jop en tegelijkertijd tv kijken, kan ik echter nog steeds niet.

Vaardigheid 4: poepluiers ontwijken

Ik schreef er al eens eerder over, maar ik kan niet uitleggen hoe belangrijk deze is. In een paar maanden tijd ben ik toch een redelijke pro geworden in het ontwijken van vieze poepluiers. Ook ben ik ondertussen kampioen luieruitslag voorkomen.

Vaardigheid 5: een reeks aan inzichten

Er gaat een wereld voor je open als je moeder wordt, zo leer je bijvoorbeeld ineens veel meer over het begrip papadag, denk je alles te weten over de moedermaffia, tot je erachter komt dat je er zelf nota bene één bent, dat de kleding van baby’s echt totaal niet logisch is en dat iedereen continu aan je baby wil zitten. Toch is de allerbelangrijkste vaardigheid die je het eerste jaar leert, dat jij de allerbeste moeder bent.

En jij?

Wat is de belangrijkste vaardigheid die jij hebt geleerd het afgelopen jaar die je van de daken wilt afschreeuwen?

Populair

Back to Top